Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Starověké Řecko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

STAROVĚKÉ ŘECKO

DEMOKRATICKÉ ATHÉNY:
V Athénách demokracie znamenala že všichni s výjimkou žen,otroků a cizinců mohli mluvit do chodu města.činili tak prostřednictvím rady,tvořené 500 občany ,kteří byli voleni losem na dobu jednoho roku.Každých deset dní byli občané svoláni k účasti na shromáždění na pahorku Pnyx.Na tomto shromáždění muselo být přítomno nejméně 6000 občanů. Na těchto setkáních lidé diskutovali o návrzích rady a mohli je schválit nebo zamítnout.Jednou za rok mohlo shromáždění vyhostit nepopulární politiky tím způsobem že lidé psali jejich jména na střepy hliněných nádob.


ATHÉNY V DOBĚ ROZKVĚTU:
V Athénách i dalších řeckých městech se život soustředil na tržišti kde se přátelé setkávali ve stínu kolonád a obchodníci prodávali své zboží,často z plošiny zvané kykloi.Na pahorku nad městem stála Akropolis,opevnění obklopující různé chrámy včetně Parthenonu.Každé čtyři roky se konaly Velké Panathénaje.Festival vrcholil dlouhým průvodem se zpěvem a tancem k Erechtheionu,chrámu na Akropoli.

ŘEČTÍ BOHOVÉ A MÝTY:
Řekové měli mnoho bohů a bohyň a vyprávěli si o nich velké množství příběhů.Dvanáct nejdůležitějších bohů žilo na vrcholku hory Olympu.Zeus byl vládce.Oženil se se svou sestrou Hérou,ale měl mnoho afér se smrtelnicemi v převlečení za býka za labuť nebo za zlatý déšť. Mnoho historek bylo vypravováno také o řeckých hrdinech.Jedním z nich byl například Héraklés.
Mnoho příběhů bylo o trojské válce.mnoho z nich vyprávěl Homér ve svých eposech Ílias a Odysseia. V těchto eposech jsou Mykéňané velcí válečníci,kteří bojují za navrácení krásné Heleny uprchlé s trojským princem Paridem. Lidé si mysleli že tyto příběhy jsou vymyšlené do roku 1870,kdy byla nalezena skutečná Trója.


ŘECKÉ UMĚNÍ:
Jen málo evropských civilizací vytvořilo tak bohatá a různorodá umělecká díla jako Řecko.Nešlo jen o krásné stavby jako je třeba Parthenon,ale i o řadu půvabných soch. Nejslavnějším sochařem byl Praxiteles,který ve svých sochách bohyně Afrodity vytvořil první akty.
Antické Řecko se také proslavili svým divadlem a hry napsané Sofoklem ,Eurípidem, a Aristofanem se hrají dodnes.



MŮJ NÁZOR NA STAROVĚKÉ ŘECKO.
Toto období mě z učiva ze šesté třídy zaujalo nejvíce a tak jsem tento referát nemohla psát o ničem jiném než právě o starověkém Řecku. Na tomto období se mi nejvíce líbí řecké báje a pověsti.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT